C'est la vie

Kräftmiddag på franska

IMG_20160820_201938

Igår blev jag inbjuden på en fransk kräftmiddag. Ja, eller en svensk kräftmiddag med fransmän rättare sagt. De åt inte riktigt dessa röda skaldjur på svenskt vis, förutom att de snapsade Akvavit. Inga hattar (det måste man väl ha?), ingen pinsam fylla, ingen Västerbottenpaj och inga snapssånger. Såklart åt vi även ost mellan huvudrätt och efterrätt, och just desserten var hemlagad Crème Brûlée. Sedan dracks det vin. Ja för det är så man äter lunch i Frankrike. Med vin. Sedan diskuteras det ofta ämnen som historia, kultur, musik, VIN (igår var inget undantag), språk och geografi. Dessutom är det så trevligt med folk som är intresserade av andras historia och bjuder på sig själva.

Det är lite kul att umgås med fransmän här i Sverige för de lever det livet jag levde för några år sedan, fast tvärtom, och i min värld. På något konstigt vis. De pratar svenska och lever i Sverige, men har ändå kvar sina franska manér och till viss del även sitt sydeuropeiska sätt att leva. ”Bah bon, enfin bref…”, med en typisk fransk axelryckning. Häftiga diskussioner som skulle göra vilken gemen svensk som helst obekväm ända ner till tårna. Själv älskar jag att fransmän kan diskutera saker utan att vara rädda för att bli dömda på förhand. Vi kan dela så många tankar och åsikter fastän vi är från olika kulturer, länder och nationaliteter.

Däremot undrade de vad jag var för en svensk som inte äter kräftor. Ja för ALLA svenskar tycker såklart om sill, kräftor och köttbullar. Efteråt cyklade jag hem till Stina för en liten kvällsfika och myspys. Stackarn har varit sjuk i flera veckor och börjar äntligen känna sig bättre.

Nu ska jag byta om till träningskläder och sedan blir det ett pass på gymmet. Efter det har jag en brunch inbokad med Madde. Det blir trevligt!

No Comments

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.